Stichting voor Christelijke Filosofie

Studiekring NW-Veluwe

Over deze studiekring:

Al vele jaren (sinds 1982) organiseert de werkgroep van de Studiekring NW-Veluwe van oktober t/m mei, eenmaal per maand op vrijdag een studieavond. De studiekring komt bijeen in een zaal van de Zuiderkerk te Putten. De inhoud van het studieprogramma is een neerslag van actuele onderwerpen uit wetenschap, filosofie, theologische reflecties en andere aspecten die in de moderne samenleving aan de orde zijn.

 

In onze tijd staan weer talrijke filosofische en levensbeschouwelijke aspecten op de agenda’s van politieke organisaties en publieke instellingen. Het gezag van de traditionele organisaties in het publieke domein is niet meer vanzelfsprekend gezaghebbend. De westerse samenleving oriënteert zich op zingeving. Wat opvalt, is dat religie weer terug is. In de moderne literatuur zelfs volop.

 

Naast het gedachtegoed van de klassieke filosofen (Nietzsche, Heidegger, Wittgenstein, Kierkegaard en anderen), laten de studiekringleden zich ook inspireren door werken uit de Joodse literatuur (Buber, Heschel, Levinas, etc.). Ook de christenheid heeft veel mensen voortgebracht met een betekenisvolle nalatenschap, zowel uit de rooms-katholieke als uit de protestantse traditie. Uiteraard heeft ook de huidige wetenschappelijke ontwikkeling en haar invloed op het maatschappelijk verkeer grote aandacht.

 

De inleiders komen uit de studiekring zelf en van buiten de studiekring. Erg gelukkig zijn de leden met de kwalitatieve inbreng van (oud-)hoogleraren die betrokken zijn bij de Stichting voor Christelijke Filosofie, maar ook met de deskundigheid van inleiders buiten deze kring. Voor aanvang van het seizoen wordt aan de leden een syllabus uitgereikt, met een korte beschrijving van het in te leiden onderwerp per studieavond.

 

De leden van de studiekring zijn mannen en vrouwen van alle leeftijden, met uiteenlopende beroepen en kerkelijke achtergronden. Het sociale aspect is een bindende factor van de (circa 60) leden. Respect voor elkaar verbindt. Tijdens de pauze en na afloop met een hapje en drankje ontstaan in een openhartige sfeer persoonlijke contacten tussen de studiekringleden onderling.

Deze studiekring heeft ook een eigen website. Nieuwsgierig geworden? Ga naar www.studiekring-nw-veluwe.nl.

 

CONTACT

 

Voor inlichtingen:
Aart Dokter te Putten
Tel.: 0341- 491 911
E-mail: aartdokter@hotmail.com

Leen van Haaften te Harderwijk
Tel.: 0341-414 886
E-mail: leenhaaften@hetnet.nl

 

PROGRAMMA

 

Programmaoverzicht 2017-2018

Datum Onderwerp Inleider
6 oktober 2017 Luther versus Thomas More Prof. dr. Rudi te Velde
10 november 2017 Luther versus Erasmus Prof. dr. Marcel Sarot
8 december 2017 Breekbaarheid van het Goede ~ Boek van Martha Nussbaum Jacob Vroegop
12 januari 2018 Deugdethiek en Levenskunst Prof. dr. Paul van Tongeren
9 februari 2018 Sleutelen aan het begin van het Leven Dr. René Fransen
9 maart 2018 Biotechnologie: een ethische en politieke beoordeling Prof. dr. Henk Jochemsen
13 april 2018 Paradoxen van Modernisering ~ Boek van Hans van der Loo Otto de Bruijne
25 mei 2018 Europa, het christendom en de pijlers van de burgerlijke cultuur Prof. dr. Govert Buijs

 

Alle studiekringen: