Stichting voor Christelijke Filosofie

19 juni 2021: Christelijke Filosofie Conferentie

Op 19 juni 2021 organiseren we onze jaarlijkse Christelijke Filosofie Conferentie. De conferentie, die normaal gesproken in januari wordt gehouden, was uitgesteld in verband met de coronamaatregelen.

Sprekers

De hoofdspreker tijdens het ochtendprogramma is prof. dr. Renée van Riessen. Zij was tot eind 2020 bijzonder hoogleraar Christelijke Filosofie aan de Universiteit Leiden. De conferentie staat dan ook in het teken van haar afscheid als hoogleraar. Dr. Rik Peels zal een reactie geven op de lezing.

Thema: Zin in nabijheid

De corona-pandemie bracht verandering in onze verhouding tot anderen. Door de oproep om (minimaal) anderhalve meter afstand te houden leerden we de nabijheid vooral als een gevaar te zien. Toch misten we de nabijheid ook. Het gemis van aanraking werd, met een nieuw woord, ‘huidhonger’ genoemd. Na meer dan een jaar afstand-houden hebben we meer dan ooit zin in nabijheid. De lezing is dan ook getiteld ‘Zin in nabijheid: reflecties over aanraking, ontmoeting en liefde‘.

In haar lezing zal Renée van Riessen de vraag stellen of er een verband is tussen het verlangen naar nabijheid en de ervaring van het leven als zinvol of betekenisvol. Ze zal deze vraag onderzoeken aan de hand van het denken van Martin Buber en Emmanuel Levinas. Naast deze filosofen zullen ook hedendaagse schrijvers als Michel Houellebecq en Marilynne Robinson bouwstenen leveren voor het beantwoorden van de hoofdvraag: is er een verband tussen onze zin in nabijheid en de zin van het (ons) leven?

Praktische informatie

Het ochtendprogramma zal via een livestream worden uitgezonden. Daarnaast zal, indien mogelijk, een aantal (genodigde) gasten fysiek aanwezig kunnen zijn. Het middagprogramma met workshops zal, naar alle waarschijnlijkheid, volledig digitaal plaatsvinden.

Nadere informatie over aanmelding, programma en locatie zal later bekend worden gemaakt.