Stichting voor Christelijke Filosofie

19 juni 2021: Christelijke Filosofie Conferentie

Op 19 juni 2021 organiseren we onze jaarlijkse Christelijke Filosofie Conferentie. Het ochtendprogramma, dat om 10.30 uur begint, wordt gehouden in de Sint-Joriskerk in Amersfoort. Het ochtendprogramma is digitaal te volgen via een de livestream van de Sint-Joriskerk te Amersfoort.

Het middagprogramma (zie onder) met workshops is alleen digitaal te volgen.

Ochtendprogramma

Tijdens het ochtendprogramma houdt prof. dr. Renée van Riessen een lezing over ‘Zin in nabijheid: reflecties over aanraking, ontmoeting en liefde‘. Zij was tot eind 2020 bijzonder hoogleraar Christelijke Filosofie aan de Universiteit Leiden. Het ochtendprogramma staat dan ook in het teken van haar afscheid als hoogleraar. Dr. Rik Peels zal een reactie geven op de lezing. Sander Luitwieler zal een muzikale bijdrage verzorgen op orgel.

Vanaf 10 uur is er inloop met koffie/thee. Het inhoudelijke programma begint om 10:30 uur en duurt tot 12:30 uur. Daarna zal er voor de aanwezigen een hapje en drankje worden geserveerd.

Klik hier voor het volledige programma.

Praktische informatie
Aanmelding voor fysieke aanwezigheid is niet meer mogelijk. Het is wel mogelijk om het ochtendprogramma te volgen via de livestream van de Sint-Joriskerk te Amersfoort. Hiervoor is aanmelding niet nodig.

Thema: zin in nabijheid
De corona-pandemie bracht verandering in onze verhouding tot anderen. Door de oproep om (minimaal) anderhalve meter afstand te houden leerden we de nabijheid vooral als een gevaar te zien. Toch misten we de nabijheid ook. Het gemis van aanraking werd, met een nieuw woord, ‘huidhonger’ genoemd. Na meer dan een jaar afstand-houden hebben we meer dan ooit zin in nabijheid. De lezing is dan ook getiteld ‘Zin in nabijheid: reflecties over aanraking, ontmoeting en liefde‘.

In haar lezing zal Renée van Riessen de vraag stellen of er een verband is tussen het verlangen naar nabijheid en de ervaring van het leven als zinvol of betekenisvol. Ze zal deze vraag onderzoeken aan de hand van het denken van Martin Buber en Emmanuel Levinas. Naast deze filosofen zullen ook hedendaagse schrijvers als Michel Houellebecq en Marilynne Robinson hiervoor bouwstenen leveren.

Middagprogramma

Tijdens het middagprogramma zullen prof. dr. ir. Jan van der Stoep en dr. Bart Cusveller een workshop houden. Deze workshops zullen volledig digitaal plaatsvinden via Zoom (link naar de Zoom-sessie: https://zoom.us/j/98561506873). Aanmelden hiervoor is niet nodig.

De workshop van dr. Bart Cusveller gaat over zijn nieuwe boek Naar behoren: Filosofische ethiek in de neocalvinistische traditie. Deze workshop duurt van 14:30 tot 15:30 uur.

De workshop van prof. dr. ir. Jan van der Stoep gaat over Biologische producten. Hoe natuurlijk moet ons voedsel zijn? Deze workshop duurt van 15:45 tot 16:45 uur.

Klik hier voor meer inhoudelijke informatie over de workshops.