Het laatste Soφie-nummer van dit jaar ligt op de mat: Zit techniek verweven in ons wezen als mens of moeten we er ons zo snel mogelijk van ontdoen?

Renée van Riessen behandelt als eerste de cruciale vraag: wat is de mens? Daarbij komt een aantal unieke menselijke bestaanservaringen aan bod. De verbeelding blijkt daarbij een fundamentele rol te spelen. Is de mens geroepen tot het bedrijven van techniek? Marc de Vries neemt u mee in het denken van verschillende filosofen over de mens als een ‘homo technologicus’ is en betoogt vanuit een christelijke visie dat techniek voortbrengen gegeven is met het wezen van de mens. De opkomst van digitale technologie dwingt ons om steeds opnieuw na te denken over onze houding tegenover techniek. Aan de hand van de aspectenleer van Dooyeweerd bespreekt Mariska Bosschaert hoe we die nieuwe ethische en fundamentele vragen kunnen aanvliegen en ons “totaalplaatje” bestendig kunnen maken voor de toekomst.

Als wijsgerig antropoloog houdt Jos de Mul zich al 30 jaar bezig met de vraag naar het wezen van de mens. Joost Hengstmengel en Geert Jan Spijker spraken de emeritus hoogleraar over zijn leven en werk, symbiose, een hoop Duitse filosofen en het mysterie van de liefde. Wat gebeurt er als je kunstmatige intelligentie zelf vraagt te reflecteren op mens en techniek? Is dat een gevaarlijke stap of een spiegel voor onze eigen hersenspinsels? U kunt uw eigen mening daarover vormen, want wij vroegen ChatGPT een essay te schrijven vanuit het christelijk-filosofisch gedachtegoed. Volgens de Franse denker Jacques Ellul maakt het principe van het ‘vermeerderen van middelen’ de wereld stuk. Toch was hij niet pessimistisch, betoogt Frank Mulder, door zijn vaste vertrouwen in Gods komende vrederijk.

 

Lees dit allemaal in het nieuwe nummer van Soφie over de mens. Bestel hier dit nieuwe nummer of word abonnee.

 

Recente artikelen

Modetheologie – het nieuwste deel van de Verantwoordingsreeks

Het nieuwste deel van de verantwoordingsreeks is uit: Modetheologie, geschreven door Robert Covolo. Heeft mode iets met theologie te maken? Op het eerste gezicht niet. Mode wordt vaak geassocieerd met…

Ma 10 jun 24  | Leestijd: 1 min

Summer School ‘Hoop’ met Stichting Thomas More

Na decennia van groei, optimisme en vooruitgangsdenken, wordt de huidige tijd getekend door zorg en angst voor de toekomst. Kunnen we nog hopen? Niet voor niets heeft de Rooms-katholieke Kerk…

Do 16 mei 24  | Leestijd: 1 min