Herman Paul – Mag je bidden voor een Vidi?

In de hoofdlezing tijdens de bijeenkomst voor Christenwetenschappers, met als thema “Christenwetenschapper zijn in een prestatiecultuur”, sprak Herman Paul, hoogleraar geschiedenis aan de Universiteit Utrecht, over de vraag of je mag bidden voor een royale academische beurs, ook wel vidi genoemd. Deze vraag is als het zwaard van Damocles voor christenwetenschappers gezien een vidi vaak gevraagd wordt, en oproept tot, competitieve prestatiegerichte doelen in de academische wereld. Bovendien hoort je als christen niet te bidden voor een royale som geld, toch?

Herman Paul beargumenteert echter dat er wel degelijk juiste redenen zijn om de bidden voor een vidi. Hierbij haalt hij twaalf academische stellingen aan die gaan over wetenschap, prestige en succes. Zo toont hij aan dat vrijwel elke academicus, van PhD student tot hoogleraar, veel overuren maakt. Door deze hoge werkdruk komen een aantal kerntaken in de knel. Dit op zijn beurt zorgt voor een te hoge lat, maar niet per se als ‘prestatiecultuur’. Het succes in deze prestatiecultuur wordt gemeten aan de hand van prestige en status. Het is een individualistische cultuur waarbij persoonlijke titels en beurzen aanzien krijgen. Herman Paul argumenteert juist dat de christelijke wetenschapper bij uitstek niet een lone wolf is, maar onderdeel maken van een academische gemeenschap. Indien er een te grote werkdruk heerst, of er te veel aandacht komt voor individueel succes, wordt deze gemeenschap onder druk gezet. Het is daarom belangrijk dat de gemeenschap belang heeft voor het gemeenschappelijke welzijn. Dit kan gevonden worden door te focussen op academische deugden die balans en gemeenschapszin bevorderen, zoals de generositeit naar anderen toe.

Paul concludeert dat, mits de intenties juist zijn en de christelijke wetenschapper het gemeenschappelijke welzijn in het oog heeft, je wel mag bidden voor een vidi. Imperatief hierbij is dat de wetenschapper oog heeft voor de academische gemeenschap, de academische deugden, en de ander.

Lees hier meer over de bijeenkomst.

 

Recente artikelen

Bestaat christelijke filosofie? Verslag van een gastcollege aan de Evangelische Hogeschool

Op 2 april gaf prof. mr. dr. Richard Steenvoorde, bijzonder hoogleraar christelijke filosofie aan de Universiteit Rotterdam, een introductiecollege filosofie aan de Evangelische Hogeschool in Amersfoort. Het college was voor…

Vr 12 apr 24  | Leestijd: 5 min

Het nieuwste nummer van Sophie over Zin!

Het eerste nummer van Sophie van dit jaar is uitgekomen: een themanummer over ‘Zin!’ Met dit nieuwe jaar starten we ook met een nieuwe en frisse vormgeving! Zin maken, kan…

Do 28 mrt 24  | Leestijd: 1 min