Het lijkt wel alsof de maatschappij met de dag gefrustreerder en bozer wordt. Hoe moeten we daarmee omgaan? Is het iets puur negatiefs, of is woede juist goed? In dit nummer verkennen verschillende auteurs dit prikkelende thema.
Marcel Sarot stelt de vraag: moeten we weer over Gods toorn gaan praten? En hoe spreekt de Bijbel over woede, in het bijzonder over Gods toorn? Arjan van den Os verkent de Bijbel, voornamelijk het Nieuwe Testament, om deze vraag te beantwoorden. Gerben Zweers verkent en vergelijkt Seneca’s en Augustinus’ visie op woede en Rudi te Velde bespreekt de relevantie van zijn benadering voor het verstaan van hedendaagse, maatschappelijke woede.
Soφie gaat in gesprek met psychiater Dirk de Wachter over woede, borderline en het doen van het kleine goede. Joop Berding gaat aan de hand van Janusz Korczak na wat boosheid betekent voor opvoeders en leraren , Hanneke Schaap-Jonker biedt een psychologische verkenning in de context van relaties en mentale gezondheid en Mark Shaw probeert een redelijke weg tot God te schetsen.

Lees dit allemaal in het nieuwe nummer van Soφie over woede. Bestel hier dit nieuwe nummer of word abonnee.

 

Recente artikelen

Bestaat christelijke filosofie? Verslag van een gastcollege aan de Evangelische Hogeschool

Op 2 april gaf prof. mr. dr. Richard Steenvoorde, bijzonder hoogleraar christelijke filosofie aan de Universiteit Rotterdam, een introductiecollege filosofie aan de Evangelische Hogeschool in Amersfoort. Het college was voor…

Vr 12 apr 24  | Leestijd: 5 min

Het nieuwste nummer van Sophie over Zin!

Het eerste nummer van Sophie van dit jaar is uitgekomen: een themanummer over ‘Zin!’ Met dit nieuwe jaar starten we ook met een nieuwe en frisse vormgeving! Zin maken, kan…

Do 28 mrt 24  | Leestijd: 1 min