Terugblik Conferentie ‘Fundamentalisme en religie’

Do 8 feb 24  | Leestijd: 2 min

Christelijke Filosofie Conferentie 20 januari 2024 over ‘Fundamentalisme en religie’

Fundamentalisten zijn er in alle soorten en maten, van rechts tot links en van religieus tot seculier. Wat hebben al deze vormen van fundamentalisme gemeen? En welke rol spelen religieuze overtuigingen erin? Wanneer worden religieuze overtuigingen fundamentalistisch? Versterkt religie fundamentalisme of kan het ook bijdragen aan het tegengaan ervan?

Tijdens de Christelijke Filosofie Conferentie van 20 januari 2024 te Utrecht hebben we deze vragen  verkend. Hoofdsprekers tijdens het ochtendprogramma waren dr. Nikki Sterkenburg en prof. dr. Rik Peels. Tijdens het middagprogramma waren er deelsessies die het thema ‘fundamentalisme en religie’ verder hebben verdiept en deelsessies over diverse andere onderwerpen.

We kijken terug op een bijzondere dag met leuke ontmoetingen. Meer dan de helft van de bezoekers was voor het eerst op de conferentie, wat betekent dat we een steeds bredere groep bereiken als stichting. Daar zijn we dankbaar voor!

Hoofdsprekers

Dr. Nikki Sterkenburg is plaatsvervangend hoofd Analyse Nationale Veiligheid bij het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Ze promoveerde in 2021 op een proefschrift over rechts-extremisme en radicalisering. Nikki Sterkenburg heeft vanuit haar onderzoekservaring naar jihadisme licht geworpen op de vraag welke rol religie speelt in deze specifiek vorm van fundamentalisme.

Prof. dr. Rik Peels is hoogleraar analytische en interdisciplinaire godsdienstfilosofie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij geeft leiding aan een groot interdisciplinair onderzoeksproject naar fundamentalistische overtuigingen. Rik Peels is in zijn bijdrage ingegaan op de conceptuele vragen over de relatie tussen religieuze overtuigingen en fundamentalisme.

In de middag waren er twee rondes met deelsessies.

Deelsessies

Ronde 1 (13:15 tot 14:15) 

Fundamentalisme – de ontwikkeling van een omstreden concept

Door: Nora Kindermann MA 

Religie na de secularisering: hoe woke en antiwoke het indiviu heilig verklaard hebben.

Door: dr. Cees Zweistra

Onoverbrugbare verschillen

Door: Thirza Lagewaard

Wat is goede religie in het tegengaan van gewelddadig extremisme?

Door: Dr. Simon Polinder

Ronde 2 (14:30 tot 15:30)

Een vreemde geest

Door: Maaike Harmsen

Eerst het eten, dan de moraal? Een christelijk perspectief op vleesconsumptie binnen een planeetaardig dieet

Door: dr. Corné Rademaker en prof. dr. Johan Graafland

‘Laat de aarde juichen: Duurzaam beheer van de schepping’

Door: prof. dr. Jan van der Stoep en prof. dr. ir. Henk Jochemsen

Hier kunt u het volledige overzicht van alle deelsessies en de thema’s vinden.

 

 

Recente artikelen

Summer School ‘Hoop’ met Stichting Thomas More

Na decennia van groei, optimisme en vooruitgangsdenken, wordt de huidige tijd getekend door zorg en angst voor de toekomst. Kunnen we nog hopen? Niet voor niets heeft de Rooms-katholieke Kerk…

Do 16 mei 24  | Leestijd: 1 min

Technology and Christianity: Essays on the Interface door Egbert Schuurman

Onlangs is er een bundel Essays verschenen van Egbert Schuurman over technologie en christendom. Hieronder vindt u de Engelse kafttekst. “The Enlightenment of the 18th century ushered in a new…

Ma 13 mei 24  | Leestijd: 1 min