De tweede editie van Soφie is uit: deze keer een themanummer over fundamentalisme en religie, samengesteld door gasthoofdredacteur Simon Polinder.

Zijn religie en fundamentalisme, en daarmee misschien ook extremische en terrorisme, onlosmakelijk met elkaar verbonden? We verkennen de relatie tussen religie en fundamentalisme vanuit een scala van invalshoeken.

Rik Peels gaat op zoek naar het antwoord op de vraag wat monotheïsme en fundamentalisme nu exact met elkaar te maken hebben. Is ons idee van deze twee concepten wel juist? Paul Cliteur en Govert Buijs staan lijnrecht tegenover elkaar: is monotheïsme de veroorzaker van geweld? Nikki Sterkenburg geeft ons een inkijkje door middel van echte casussen in de psyche van de extremist.

Religie heeft sinds kort weer een plaats in Terrorisme Studies en Internationale betrekkingen. Simon Polinder bespreekt de vraag waar die ‘goede religie’ toe dient en Geert Jan Blanken worstelt zich door het boekje: wat kunnen we uit dit boekje halen over de kern van geloven?

Beatrice de Graaf houdt zich bezig met de relatie tussen terrorisme en religie. Suzan Sierksma-Agteres en Julia Baas gingen met haar in gesprek. Dit interview is vrij te lezen op de website van Sophie. Nora Kindermann bekijkt de ontwikkeling en toepassing van het concept vanuit de geschiedenis.

Petruschka Schaafsma bekijkt vanuit christelijk perspectief de onrustige samenleving en wil vanuit de ethiek handvatten aan te reiken. Pieter Vos, Annelotte Janse en Simon Polinder schreven recensies over dit onderwerp.

Lees dit allemaal in het nieuwe nummer van Soφie over fundamentalisme en religie. Bestel hier dit nieuwe nummer.

Wilt u Sophie 4 keer per jaar ontvangen?Word abonnee.

 

Recente artikelen

Vacature presentator podcast over christelijke denkers (freelance)

De Theologische Universiteit Utrecht en Stichting voor Christelijke Filosofie zijn op zoek naar een presentator voor een nieuwe podcastserie over christelijke denkers. De podcast Door middel van een podcast (werktitel:…

Ma 8 jul 24  | Leestijd: 2 min

Modetheologie – het nieuwste deel van de Verantwoordingsreeks

Het nieuwste deel van de verantwoordingsreeks is uit: Modetheologie, geschreven door Robert Covolo. Heeft mode iets met theologie te maken? Op het eerste gezicht niet. Mode wordt vaak geassocieerd met…

Ma 10 jun 24  | Leestijd: 1 min