Deze maand is een nieuw deel van de Verantwoordingsreeks verschenen: Van Waarde zijn: Kennismaking met het denken van Marilynne Robinson.

Wat drijft een mens? Worden wij slechts voortgedreven door basale prikkels, zoals de drang tot overleven, het vergaren van macht en bezit, of de geslachtsdrift? Volgens schrijver en denker Marilynne Robinson blijft er dan niet veel over van het innerlijk, het geestesleven waarvan de cultuurgeschiedenis getuigt. Het moderne denken over onze beweegredenen en vooruitzichten kan niet correct zijn, concludeert zij op basis van haar ontdekkingsreis. Zelfzucht en wedijver leiden tot een enorme verschraling van onze omgang met elkaar, met onszelf en onze leefomgeving.
In vele essays en commentaren verkent Robinson rijkere manieren van denken, waarbij zij luistert naar voormoderne denkers, met name van na de Reformatie. Van waarde zijn reikt een rode draad aan om wegwijs te worden in haar non-fictie.

Over de auteur: Bart Cusveller is docent en onderzoeker zingeving en ethiek in de verpleegkunde op Hogeschool Viaa.

Bestel hier het boek.

Mini-symposium

Op vrijdag 5 april wordt er een mini-symposium georganiseerd rondom de presentatie van het boek. Daarbij staat het denken van Marilynne Robinson centraal.

Sprekers zijn Bart Cusveller, Rob Compaijen, Martine Oldhoff en Arjan Plaisier.

Praktische informatie
5 april
10.00-12.00
VIAA Auditorium, Zwolle

Toegang is gratis, aanmelden verplicht. U kunt zich tot 29 maart via deze link aanmelden.

 

 

Recente artikelen

Vacature presentator podcast over christelijke denkers (freelance)

De Theologische Universiteit Utrecht en Stichting voor Christelijke Filosofie zijn op zoek naar een presentator voor een nieuwe podcastserie over christelijke denkers. De podcast Door middel van een podcast (werktitel:…

Ma 8 jul 24  | Leestijd: 2 min

Themanummer Soφie over fundamentalisme en religie

De tweede editie van Soφie is uit: deze keer een themanummer over fundamentalisme en religie, samengesteld door gasthoofdredacteur Simon Polinder. Zijn religie en fundamentalisme, en daarmee misschien ook extremische en…

Do 27 jun 24  | Leestijd: 1 min