Deze maand is een nieuw deel van de Verantwoordingsreeks verschenen: Van Waarde zijn: Kennismaking met het denken van Marilynne Robinson.

Wat drijft een mens? Worden wij slechts voortgedreven door basale prikkels, zoals de drang tot overleven, het vergaren van macht en bezit, of de geslachtsdrift? Volgens schrijver en denker Marilynne Robinson blijft er dan niet veel over van het innerlijk, het geestesleven waarvan de cultuurgeschiedenis getuigt. Het moderne denken over onze beweegredenen en vooruitzichten kan niet correct zijn, concludeert zij op basis van haar ontdekkingsreis. Zelfzucht en wedijver leiden tot een enorme verschraling van onze omgang met elkaar, met onszelf en onze leefomgeving.
In vele essays en commentaren verkent Robinson rijkere manieren van denken, waarbij zij luistert naar voormoderne denkers, met name van na de Reformatie. Van waarde zijn reikt een rode draad aan om wegwijs te worden in haar non-fictie.

Over de auteur: Bart Cusveller is docent en onderzoeker zingeving en ethiek in de verpleegkunde op Hogeschool Viaa.

Bestel hier het boek.

Mini-symposium

Op vrijdag 5 april wordt er een mini-symposium georganiseerd rondom de presentatie van het boek. Daarbij staat het denken van Marilynne Robinson centraal.

Sprekers zijn Bart Cusveller, Rob Compaijen, Martine Oldhoff en Arjan Plaisier.

Praktische informatie
5 april
10.00-12.00
VIAA Auditorium, Zwolle

Toegang is gratis, aanmelden verplicht. U kunt zich tot 29 maart via deze link aanmelden.

 

 

Recente artikelen

Bestaat christelijke filosofie? Verslag van een gastcollege aan de Evangelische Hogeschool

Op 2 april gaf prof. mr. dr. Richard Steenvoorde, bijzonder hoogleraar christelijke filosofie aan de Universiteit Rotterdam, een introductiecollege filosofie aan de Evangelische Hogeschool in Amersfoort. Het college was voor…

Vr 12 apr 24  | Leestijd: 5 min

Het nieuwste nummer van Sophie over Zin!

Het eerste nummer van Sophie van dit jaar is uitgekomen: een themanummer over ‘Zin!’ Met dit nieuwe jaar starten we ook met een nieuwe en frisse vormgeving! Zin maken, kan…

Do 28 mrt 24  | Leestijd: 1 min