Stichting voor Christelijke Filosofie heeft vijf bijzonder hoogleraren aan verschillende universiteiten. Hieronder vind je meer informatie over deze hoogleraren.
Jan van der Stoep (Barendrecht, 1968) studeerde biologie aan de Wageningen Universiteit en filosofie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. In 2005 promoveerde hij op het proefschrift ‘Pierre Bourdieu en de politieke filosofie van het multiculturalisme’ (Kok, Kampen).
Per 1 maart 2020 is Jan van der Stoep benoemd als bijzonder hoogleraar Christelijke Filosofie aan de Wageningen Universiteit. Daarnaast is hij lector Bezieling en Professionaliteit aan de Christelijke Hogeschool Ede. Tevens is hij lector Journalistiek en Communicatie aldaar. Hij publiceerde op het gebied van techniekfilosofie, normatieve professionalisering, media en religie, corporate identity en journalistiek.
Naast zijn professionele taken bekleedt Jan van der Stoep diverse nevenfuncties. Zo was hij onder andere voorzitter van het Wetenschappelijk Instituut van de ChristenUnie en voorzitter van A Rocha Nederland, een christelijke natuurbeweging.
“In Ede heb ik veel onderzoek gedaan naar de betekenis van verhalen. Die belangstelling neem ik ook mee naar Wageningen. Ik ben geïnteresseerd in welke verschillende verhalen er over voedsel, landbouw en het beheer van de schepping worden verteld. Denk bijvoorbeeld aan de transitie naar kringlooplandbouw. Die transitie impliceert een groot verhaal. Zo’n verhaal is normatief van aard, om dat we ermee communiceren wat er momenteel niet goed gaat, wat we belangrijk vinden en waar we op hopen.
In het eerste semester van 2020 geef ik colleges te geven over de ethiek van voedsel en landbouw (klik hier voor meer informatie over dit vak). We gaan in op thema’s als rentmeesterschap en het beheer van de aarde, omgang met dieren en vegetarisme, biotechnologie en voedselzekerheid, honger en de mondiale verdeling van voedsel.
Wil je meer weten over mijn activiteiten in Wageningen, voel je dan vrij om contact met me op te nemen.”
Email: jan.vanderstoep@wur.nl
Twitter: @JanvanderStoep
Ethiek van voedsel, techniekfilosofie, normatieve professionalisering, media en religie, corporate identity en journalistiek.
De focus van Govert Buijs op politieke filosofie en religie sluit goed aan bij het profiel van de leerstoel dat zijn voorganger, prof. dr. Roel Kuiper, heeft opgebouwd. Daarnaast is hij bezig een belangwekkende onderzoeks- en onderwijsagenda te ontwikkelen op het snijvlak van moraal en economie, dat bij uitstek past bij de Erasmus Universiteit Rotterdam. In het kader daarvan leidt hij ook een onderzoeksproject getiteld “What Good Markets are Good For”, gefinancierd oor de Templeton World Charity Foundation (www.moralmarkets.org).
Govert Buijs studeerde politieke wetenschappen, filosofie en theologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam en het Institute for Christian Studies in Toronto (Canada). Hij promoveerde in 1998 cum laude aan de Faculteit der Wijsbegeerte, Vrije Universiteit Amsterdam op het proefschrift Tussen God en duivel: Totalitarisme, politiek en transcendentie bij Eric Voegelin. Na zijn promotie vervulde hij verschillende functies als onderzoeker en docent. In 2011 werd Govert Buijs benoemd tot hoogleraar op de Kuyperleerstoel aan de Vrije Universiteit. In 2016 volgde zijn benoeming op de Goldschmeding Chair aan dezelfde universiteit. Zijn werkzaamheden in Rotterdam zal hij combineren met deze laatste leerstoel. Zijn belangstelling gaat uit naar de rol van religie en moraal binnen politiek en economie.
Aan de Erasmus Universiteit geef ik, in nauwe samenwerking met dr. Joost Hengstmengel, een college over ‘Zeven Deugden, Zeven Ondeugden: klassieke, christelijke en hedendaagse perspectieven op goed en kwaad’.
Daarnaast werken we met andere bijzondere hoogleraren aan een minor over ‘God, mens en wereld – religie in de huidige samenleving’.
Email: g.j.buijs@vu.nl
Website: govertbuijs.website
Markt, moraal en ideologie, religie in het publieke domein, religie en civil society, christelijk sociaal en politiek denken
Renée van Riessen (Lunteren, 1954) is bijzonder hoogleraar Christelijke filosofie; zij geeft vanuit die leeropdracht colleges over filosofie in relatie tot de joodse en christelijke levensbeschouwing.
In haar colleges gaat de aandacht uit naar vragen over de relatie tussen geloven en denken; in dat kader komen metafysische en antropologische vragen aan de orde (eindigheid en oneindigheid, transcendentie en immanentie, de verhouding van het zelf tot de ander en tot God). Ten slotte wordt het christelijke denken beschouwd vanuit het hedendaagse perspectief van de levenskunst.
Naast het bijzonder hoogleraarschap in Leiden is Renée van Riessen universitair docent godsdienstfilosofie aan de Protestantse Theologische Universiteit (Groningen).
“In 2019 verscheen mijn boek Van zichzelf bevrijd. Levinas over transcendentie en nabijheid bij Uitgeverij Sjibbolet in Amsterdam. Momenteel geef ik regelmatig lezingen naar aanleiding van thema’s uit dit boek.
Zoals de ondertitel al aangeeft is het een boek over het denken van de joodse filosoof Emmanuel Levinas. In het kader van mijn onderzoek naar visies op “zelf-zijn” wilde ik zijn benadering onderzoeken en dat heeft geresulteerd in deze uitgave. Wat mij boeide in de benadering van Levinas is dat hij het zelf in relatie tot verantwoordelijkheid beschouwt. Door verantwoordelijk te handelen geven we uitdrukking aan onszelf, maar dat is slechts één kant van de zaak. De andere kant is dat we handelen in verantwoordelijkheid bevrijdend is, meer specifiek: het kan je van jezelf bevrijden.
Je zou kunnen zeggen dat dit aspect een bijproduct is van Levinas’ denken over het wezenlijke van de verantwoordelijkheid, omdat hij langs deze weg ook zichtbaar maakt hoe beladen een bestaan is dat de relatie met de ander niet toelaat. Vaak wordt verantwoordelijkheid als een last of belasting gezien, maar het met jezelf uithouden in een bestaan waar geen verbondenheid met de ander is, is een veel grotere last. Ingaan op je roeping is bij Levinas dan ook een bevrijdende beweging: het bevrijdt je van de last die het bestaan met jezelf alleen is.”
Email: r.d.n.van.riessen@hum.leidenuniv.nl
LinkedIn: nl.linkedin.com/in/reneevanriessen
Jeroen de Ridder (1978) werd geboren in Leerdam en studeerde cum laude af in zowel de Technische Bestuurskunde (TU Delft) als de Filosofie (VU Amsterdam). In 2007 promoveerde hij aan de Technische Universiteit Delft op een techniekfilosofisch proefschrift getiteld Explaining Artifacts, Reconstructing Design. Sinds 2008 is hij verbonden aan de Afdeling Filosofie van de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Vrije Universiteit Amsterdam, vanaf 2017 als universitair hoofddocent.
Hij ontving eerder een NWO Veni beurs (2009) voor een onderzoeksproject over de effecten van commercialisering in de wetenschap en een NWO Vidi beurs (2015) voor een project over kennisproductie in liberale democratieën. Samen met René van Woudenberg en anderen verwierf hij twee grote onderzoekssubsidies van de Templeton World Charity Foundation voor projecten over sciëntisme en de verantwoordelijkheden van de universiteit.
In 2017 werd hij benoemd tot lid van De Jonge Akademie van de KNAW. Hij publiceert regelmatig in internationale filosofietijdschriften en binnenkort verschijnt bij Oxford University Press de bundel Scientism: Prospects and Problems, die hij samen met Rik Peels en René van Woudenberg redigeerde.
Foto: Sander Nieuwenhuys
Sociale epistemologie, wetenschapsfilosofie, godsdienstfilosofie, geloof en wetenschap, rede en religie, argumenten voor en tegen Gods bestaan
Jan Hoogland (1959) studeerde sociologie en filosofie. In 1992 promoveerde hij aan de Erasmus Universiteit Rotterdam (cum laude) op een proefschrift over de Metafysica bij Adorno.
Hij is sinds 1997 bijzonder hoogleraar Christelijke Filosofie aan de Universiteit Twente. Daarnaast is hij universitair docent Bestuurswetenschappen aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Hij is hoofdredacteur van het tijdschrift Sophie.
“Samen met mijn collega Renée van Riessen heb ik een boek mogen redigeren over multiculturalisme. De kern van dat boek wordt gevormd door de vertaling van een fraai essay van Jonathan Chaplin, getiteld Multiculturele gerechtigheid. Ook zijn er in dit boek een vijftal discussiebijdragen opgenomen over dit uiterst actuele thema. Een mooi voorbeeld van wat de christelijke filosofie kan bijdragen aan de bezinning over actuele maatschappelijke vraagstukken.
Recentelijke mocht ik betrokken zijn bij een tweetal promoties. Op 11 oktober 2019 promoveerde Ad van Geesbergen op een proefschrift Duurzame schaarste. Een kritische analyse van twee econonmische duurzaamheidsparadigma’s geïnspireerd door de filosofie van Dooyeweerd. Van Geesbergen schreef een artikel over zijn promotiestudie in Sophie, jrg. 10 no. 1 (februari 2020).
Op 28 februari 2020 mocht ik opponeren bij de promotie van Mathilde Oosterhuis-Blok die aan de Theologische Universiteit Kampen en Tilburg University promoveerde op het proefschrift Marktwerking en publieke belangen – Een analyse vanuit het neoliberale denken en de beginselen van subsidiariteit en soevereiniteit in eigen kring.
Aan de Universiteit Twente is met ingang van februari 2020 weer een nieuwe groep studenten begonnen aan het Bachelors Honours Programme. Ongeveer vijftien van hen hebben gekozen voor de Track Philosophy die ik daar samen met mijn collega’s dr. Nils Wagner, dr. Nolen Gertz en dr. Miranda Nell mag aanbieden.”
Email: j.hoogland@utwente.nl
Marc’s belangstelling gaat vooral uit naar het verbinden van twee vakgebieden: filosofie van wetenschap en techniek en de didactiek van de bètavakken in het basis- en middelbaar onderwijs.
Als je ergens onderwijs in wilt geven, moet je immers eerst goed weten waar je het over hebt, en dan zit je midden in de filosofie. De filosofie van wetenschap en techniek reikt allerlei thema’s aan die belangrijk zijn om door te geven aan jonge mensen: wat is de aard van wetenschap en wat zijn de beperkingen van wetenschappelijke kennis, hoe komt het de retoriek waarmee technische ontwikkelingen gepaard gaan vaak refereren naar ideale werelden (zonder ziekte, dood, enzovoorts) en wat betekent dat voor de normatieve beoordeling van zulke ontwikkelingen?
Een gebied waarin deze vragen heel spannend zijn is dat van de nanowetenschappen en –techniek.
“Een mooie mijlpaal in mijn activiteiten was het verschijnen van het boek The Normative Nature of Social Practices and Ethics in Professional Environments dat in 2019 bij uitgever IGI Global verscheen.
Er is contact geweest met de christelijke studentenverenigingen in Delft en het college-aanbod komt daardoor beter in beeld voor de studenten. Ook werk ik aan een vormingsaanbod over wetenschapsfilosofie voor docenten in het middelbaar onderwijs, in samenwerking met enkele andere partijen.”
Email: m.j.devries@tudelft.nl
filosofie van natuurwetenschappen en techniek, wetenschap en techniek in het basisonderwijs en voortgezet onderwijs