Stichting voor Christelijke Filosofie

Conferentie Leuven augustus 2016 – RD-artikelen 15 t/m 19-08

In het Belgische Leuven heeft deze week (week van 15-08 2016) een internationale vijfdaagse conferentie van theologen en filosofen plaats, georganiseerd door de Stichting voor Christelijke Filosofie en de Evangelische Theologische Faculteit (ETF) in Leuven. De deelnemers, die voor het grootste deel werkzaam zijn aan universiteiten en hogescholen, denken na over ”Het christendom en de toekomst van onze samenlevingen.” Ze zijn afkomstig uit 21 landen.

*

Riné le Comte van het Reformatorisch Dagblad deed verslag.
Foto’s van Marjoleine Klarenbeek-van Bussel.

*

Kerk-zijn in een sterk veranderende samenleving

_MG_4834_web
19-08-2016 Moment tijdens de conferentie in Leuven. 
Na een gemeenschappelijke ochtendwijding met gebed, Bijbellezing en gezang, werd de hoofdlezing gisteren verzorgd door prof. dr. Veli-Matti Kärkkäinen uit Finland. Thema was ”Kerk en Samenleving”. Hij ging in op een aantal belangrijke vragen. Hoe kan de christelijke kerk haar positie bepalen in een samenleving die grote veranderingen doormaakt in sociale structuren en religieuze opvattingen? Wat moeten de identiteit en de rol van de kerk zijn in een postmoderne wereld waarin zowel secularisme (het verdringen van religie uit het publieke domein) als pluralisme (het onderkennen van een veelheid van naast elkaar staande levensovertuigingen) hun invloed uitoefenen? Wat is de aard van haar toewijding aan de waarheid van Gods getuigenis?

 

Lees het complete RD-artikel

 

Govert Buijs tijdens CFS2016: Vanuit mijn geloof ben ik betrokken op de samenleving

_MG_4259
18-08-2016 Moment tijdens de CFS2016 in Leuven. Rechts prof. dr. Govert J. Buijs. 

(…) Binnen de traditie van de reformatorische wijsbegeerte, waarvan de Stichting voor Christelijke Filosofie drager is, is het altijd belangrijk gevonden om filosofie te verbinden met de praktijk, geeft prof. Buijs aan. „Wat is goede politiekbeoefening? Wat is goed verantwoord ondernemerschap? En hoe helpt het christelijk geloof om daarop een visie te ontwikkelen? Door discussies proberen filosofen en theologen beter zicht te krijgen op bijvoorbeeld de problematiek van het welvaartsevangelie. Hoe moeten christenen hiermee omgaan? Wat zijn de Bijbelse noties rond welvaart en zegening?”

 

Lees het complete RD-artikel…

Conferentie in Leuven: Hebzucht rijken leidt tot oordeel en wraak

2016-08-17-KRK2-leuven-4-FC_web
17-08-2016 In het Belgische Leuven heeft deze week de vijfjaarlijkse conferentie voor theologen en filosofen plaats. 

„Christelijke wetenschappers mogen een geheel eigen kijk hebben op klimaatproblemen en andere grote veranderingen op aarde in vergelijking met hun seculiere collega’s”, vindt prof. dr. Michael S. Northcott…

 

Lees het complete RD-artikel…

Laat een bericht achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.