Kunst maakt deel uit van Gods goede schepping. Schepping, zondeval en verlossing raken alle terreinen van het leven, ook het culturele leven. Dit maakt kunst, kunstgeschiedenis en esthetica tot belangrijke aandachtsgebieden.
Lange tijd vormde het christelijk geloof een vruchtbare bedding voor allerlei vormen van creativiteit. Welke rol hebben het calvinisme en neocalvinisme hierin gespeeld? Wat hadden en hebben zij gelovigen op dit punt te bieden? Welke eigen accenten leggen zij? Wat is volgens hen ‘kunst D.V.’, kunst Deo Volente, kunst naar Gods wil? Dit boek laat zien dat de calvinistische traditie op eigen wijze bijdroeg aan de kunst en de reflectie daarop.
De bundel start bij Calvijn en de door hem geïnspireerde kunst. Het meeste licht valt op het neocalvinisme, te beginnen bij Abraham Kuyper, die de kunst een warm hart toedroeg. Vervolgens komen toonaangevende kunsthistorici en esthetici van neocalvinistische signatuur aan het woord. Ook de opleving van de recente kunsttheologie wordt niet vergeten, die na langdurige verwaarlozing bruist van nieuw elan.
Recensies van Kunst D.V.
- Rien van den Berg schreef voor het Nederlands Dagblad een recensie onder de titel Een ‘verlossingsmodel’ voor de kunst.
- Gertjan Schutte besprak het boek op de website van Artway: Kunst en (neo)calvinisme: Een pleidooi in de vorm van een mozaïek.
- Jaap de Jonge schreef een recensie in de I&K Nieuwsbrief.
- In het Reformatorisch Dagblad schreef Klaas van der Zwaag een recensie: Kunst in de traditie van Calvijn en Kuyper.
- Marijke Laurense recenseerde Kunst D.V. voor Trouw: Waarom calvinisten ook van kunst (zouden kunnen) houden.
Kunst D.V. is het 39e deel uit de boekenreeks Verantwoording. Het boek kost €29,90 (exclusief verzendkosten). Stuur ons een e-mail om het boek te bestellen.