Het lijkt wel alsof de maatschappij met de dag gefrustreerder en bozer wordt. Hoe moeten we daarmee omgaan? Is het iets puur negatiefs, of is woede juist goed? In dit nummer verkennen verschillende auteurs dit prikkelende thema.
Marcel Sarot stelt de vraag: moeten we weer over Gods toorn gaan praten? En hoe spreekt de Bijbel over woede, in het bijzonder over Gods toorn? Arjan van den Os verkent de Bijbel, voornamelijk het Nieuwe Testament, om deze vraag te beantwoorden. Gerben Zweers verkent en vergelijkt Seneca’s en Augustinus’ visie op woede en Rudi te Velde bespreekt de relevantie van zijn benadering voor het verstaan van hedendaagse, maatschappelijke woede.
Soφie gaat in gesprek met psychiater Dirk de Wachter over woede, borderline en het doen van het kleine goede. Joop Berding gaat aan de hand van Janusz Korczak na wat boosheid betekent voor opvoeders en leraren , Hanneke Schaap-Jonker biedt een psychologische verkenning in de context van relaties en mentale gezondheid en Mark Shaw probeert een redelijke weg tot God te schetsen.

Lees dit allemaal in het nieuwe nummer van Soφie over woede. Bestel hier dit nieuwe nummer of word abonnee.

 

Recente artikelen

Artikel van de maand: Verantwoordelijkheid en techniek. Een pleidooi voor een vernieuwde ethische benadering

Elke maand schrijft iemand uit ons netwerk van christen-filosofen een artikel: op welke manier komen we christelijke filosofie tegen in ons werk, onze studie of ons dagelijks leven? Deze maand…

Ma 14 apr 25  | Leestijd: 4 min

“Waar funderen we ons op, zonder weg te zinken in onzekerheid?”

Matteo van den Brink (1999) is sinds kort sidekick van DiepZinnig, een nieuwe podcast van Stichting voor Christelijke Filosofie en de Theologische Universiteit Utrecht. Samen met presentator Rosa Douma gaat hij het…

Ma 7 apr 25  | Leestijd: 3 min