Christelijke Filosofie Conferentie 20 januari 2024 over ‘Fundamentalisme en religie’
Fundamentalisten zijn er in alle soorten en maten, van rechts tot links en van religieus tot seculier. Wat hebben al deze vormen van fundamentalisme gemeen? En welke rol spelen religieuze overtuigingen erin? Wanneer worden religieuze overtuigingen fundamentalistisch? Versterkt religie fundamentalisme of kan het ook bijdragen aan het tegengaan ervan?
Tijdens de Christelijke Filosofie Conferentie van 20 januari 2024 te Utrecht hebben we deze vragen verkend. Hoofdsprekers tijdens het ochtendprogramma waren dr. Nikki Sterkenburg en prof. dr. Rik Peels. Tijdens het middagprogramma waren er deelsessies die het thema ‘fundamentalisme en religie’ verder hebben verdiept en deelsessies over diverse andere onderwerpen.
We kijken terug op een bijzondere dag met leuke ontmoetingen. Meer dan de helft van de bezoekers was voor het eerst op de conferentie, wat betekent dat we een steeds bredere groep bereiken als stichting. Daar zijn we dankbaar voor!
Hoofdsprekers
Dr. Nikki Sterkenburg is plaatsvervangend hoofd Analyse Nationale Veiligheid bij het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Ze promoveerde in 2021 op een proefschrift over rechts-extremisme en radicalisering. Nikki Sterkenburg heeft vanuit haar onderzoekservaring naar jihadisme licht geworpen op de vraag welke rol religie speelt in deze specifiek vorm van fundamentalisme.
Prof. dr. Rik Peels is hoogleraar analytische en interdisciplinaire godsdienstfilosofie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij geeft leiding aan een groot interdisciplinair onderzoeksproject naar fundamentalistische overtuigingen. Rik Peels is in zijn bijdrage ingegaan op de conceptuele vragen over de relatie tussen religieuze overtuigingen en fundamentalisme.
In de middag waren er twee rondes met deelsessies.
Deelsessies
Ronde 1 (13:15 tot 14:15)
Fundamentalisme – de ontwikkeling van een omstreden concept
Door: Nora Kindermann MA
Religie na de secularisering: hoe woke en antiwoke het indiviu heilig verklaard hebben.
Door: dr. Cees Zweistra
Onoverbrugbare verschillen
Door: Thirza Lagewaard
Wat is goede religie in het tegengaan van gewelddadig extremisme?
Door: Dr. Simon Polinder
Ronde 2 (14:30 tot 15:30)
Een vreemde geest
Door: Maaike Harmsen
Eerst het eten, dan de moraal? Een christelijk perspectief op vleesconsumptie binnen een planeetaardig dieet
Door: dr. Corné Rademaker en prof. dr. Johan Graafland
‘Laat de aarde juichen: Duurzaam beheer van de schepping’
Door: prof. dr. Jan van der Stoep en prof. dr. ir. Henk Jochemsen
Hier kunt u het volledige overzicht van alle deelsessies en de thema’s vinden.
Recente artikelen
De filosofie van Herman Dooyeweerd (1894-1977) Hoopvol, actueel en praktisch
De filosofie van Herman Dooyeweerd (1894-1977) Hoopvol, actueel en praktisch Op 20 juni verschijnt De filosofie van Herman Dooyeweerd (1894-1977) Hoopvol, actueel en praktisch door Maarten Verkerk, Gerrit Glas en Suzan…

Summer School 22 en 23 augustus 2025 – Denken onder druk
Summer school 2025: Denken onder druk 22 & 23 augustus 2025 Stichting Christelijke Filosofie & Stichting Thomas More Wat doe je als alles wankelt? We leven in een tijd van…
Boekpresentatie De Filosofie van Herman Dooyeweerd
Boekpresentatie De Filosofie van Herman Dooyeweerd | Vrijdag 20 juni 2025
Voor meer informatie of ons volledig aanbod kijk in onze agenda.