Stichting voor Christelijke Filosofie

Studiekring Ede

Over deze studiekring:

Al vele jaren organiseert de studiekring Ede van september t/m april elke laatste donderdag van de maand een kringavond. In verband met Corona komt de filosofiekring dit jaar bijeen in het Gemeentecentrum van de Evangelisch-Lutherse Kerk in Ede (Maanderweg 27, 6711 NC Ede).  De avonden starten om 19.30 uur en eindigen rond 21.30 uur. Halverwege de avonden is er een pauze.

Voorafgaand aan een kringseizoen wordt op basis van behoeften en interesses van de kringleden een seizoensthema gekozen met een bijbehorend programma. Voor het kringseizoen 2020-2021 is het thema ‘De christen als seculiere mens’.

Dit actuele thema heeft heel veel verschillende aspecten. Om het thema gestructureerd invulling te geven  maken we gebruik van het boek ‘De slag om het hart. Over secularisatie van verlangen’ van Herman Paul. Echter, we starten het seizoen met de afscheidsrede van Prof. Maarten Verkerk uit 2019, getiteld ‘De verborgen dimensie van de klimaatcrisis. Religie, duurzaamheid en inclusie – een pleidooi voor het heilige‘.

Elke kringavond wordt ingeleid door een kringlid of door iemand van buiten de kring. De inleider geeft vooraf aan welke literatuur bestudeerd moet worden. Na de inleiding gaan we met elkaar het gesprek aan. De leden van de studiekring zijn mannen en vrouwen van alle leeftijden met uiteenlopende beroepen en kerkelijke achtergronden. Deze pluriformiteit geeft vanuit verschillende invalshoeken mooie, interessante en brede gesprekken/discussies, waarin we met alle respect met elkaar omgaan.

 

Contact

Wij staan u graag te woord en hopen u verder te kunnen helpen. Dit seizoen is het i.v.m. Corona wenselijk  dat u vooraf aan deelname van een avond even contact opneemt met de kring Ede.

Voor contact en inlichtingen: Albert Barneveld, email scf_studiekring_ede@yahoo.com.

 

Programma studiekring Ede seizoen 2019-2020: de christen als seculiere mens

 

Datum Onderwerp Inleider
24 september 2020 Afscheidsrede Maarten Verkerk Gert Kuiper
29 oktober 2020 Hoofdstuk 1 en 2 Peter Blokhuis
19 november 2020 Hoofdstuk 3 en 4 Ide Zinkstok
17 december 2020 Hoofdstuk 5 en 6 Wim Eikelboom
28 januari 2021 Hoofdstuk 9, 10 en 11 Gert Kuiper

* hoofdstukken uit het boek De slag om het hart. Over secularisatie van verlangen van Herman Paul (uitgeverij KokBoekencentrum, ISBN 9789023950189)

 

Graag tot ziens!

Alle studiekringen: